Низька ефективність: чого чекати українцям від китайської вакцини проти коронавірусу

Низька ефективність: чого чекати українцям від китайської вакцини проти коронавірусу (GlavPost)

Остання фаза клінічних досліджень у Бразилії показала ефективність китайської вакцини "CoronaVac" - лише трохи більше ніж 50%. Саме цю вакцину Україна збирається закупити. Із оприлюднених досліджень науковці вилучили усіх безсимптомних хворих на коронавірус. Міністр охорони здоров'я України заявив, що в угоді чітко прописано - ефективність вакцини має бути не нижчою за 70 відсотків.


РЕКЛАМА

Про це йдеться 13 січня у сюжеті ТСН.19:30.

Напередодні науковці Бразилії оприлюднили нові дані досліджень: ефективність вакцини лише 50 відсотків. Щоправда, бразильці переконують - це не причина від неї відмовлятися.

"Пандемія не вщухає, тому ми повинні почати екстрену вакцинацію. Ця вакцина доступна, то ж чому її не використовувати? Чого чекати? Вона цілком безпечна, доведено ефективна і відповідає усім вимогам сертифікації", - зазначив Дімас Ковас, радник бразильського уряду.


РЕКЛАМА

Китайська вакцина у Бразилії пройшла вже останню - третю фазу досліджень. Ще тиждень тому бразильські вчені заявляли про ефективність вакцини "CoronaVac" у 78%. Проте під тиском наукової спільноти інститут із Сан-Паулу публікує нову цифру - трохи більш ніж 50%. Як виявилось, із даних вони виключили усіх безсимптомних хворих та із дуже легкою формою коронавірусу. Усі випадки COVID-19 після вакцинації вони розділили на шість категорій. Тих хворих, які не потребують медичної допомоги, не брали до уваги. Тому ефективність і була спочатку вищою.

"Там було проведено ранжування за ступенем тяжкості. І щодо летальних 100%, щодо тяжких 92%, щодо будь-якого випадку – там 55%. Я вважаю, що це абсолютно прийнятні цифри для того, щоб говорити, що вакцина працює, це доведено", - зазначив глава Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики Федір Лапій.

Третій етап досліджень цієї ж вакцини проводять Чилі та Туреччина. Остання вже незабаром розпочне вакцинацію в країні. Саме на китайський "CoronaVac" у березні очікує Україна. Договір із компанією "Сіновак" уклали на поставку майже 2 мільйонів доз і це поки що єдиний виробник, з яким домовилась держава. Нині урядовці чекають на офіційні результати досліджень. Адже за контрактом ефективність вакцини має бути не нижчою за 70%, якщо результати будуть іншими - від неї країна відмовиться, каже міністр охорони здоров'я.

Тим часом, харківська компанія "Лекхім" планує розпочати виробництво китайської вакцини. Із компанією "Сіновак" уклали договір про локалізацію виробництва та дистрибуцію. Завезти в Україну готові 5 мільйонів доз. Частину будуть продавати - вартість однієї дози - 504 гривні. Від 15 січня "Лекхім" прийматиме заявки від компаній, які зацікавлені у вакцинуванні своїх співробітників. А поки що чекають реєстрації вакцини в Бразилії.

Окрім китайської вакцини, Україна чекає на безкоштовну поставку 8 млн доз від світового альянсу COVAX. Найімовірніше через альянс Україна отримає вакцину AstraZЕneca - британсько-шведського виробника. Першу партію завезти в країну можуть наприкінці лютого.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА