Російським військам буде важко замінити "Вагнера" в Бахмуті, а українці можуть розпочати нову операцію довкола міста - ISW

Російським військам буде важко замінити "Вагнера" в Бахмуті, а українці можуть розпочати нову операцію довкола міста - ISW (GlavPost)

Тим часом Міноборони Росії виконує свою домовленість, активно розгортаючи регулярні російські підрозділи на утримуваних «Вагнером» позиціях у місті Бахмут.Про це пише ISW.Очільник ПВК Пригожин заявив, що ПВК "Вагнер" проводить організований вихід із Бахмута, і підтвердив, що до 1 червня Міноборони Росії повністю контролюватиме місто та його околиці.Також були опубліковані кадри, Пригожин відвідує російські тилові позиції, куди нібито відходять вагнерівці.Водночас ISW не спостерігала візуального підтвердження того, що регулярні російські сили зайняли позиції Вагнера в самому Бахмуті або що Вагнера покидає місто. Нещодавно ISW спостерігала відеозаписи, які нібито демонструють елементи 123-ї бригади «Донецької народної республіки», яка, імовірно, раніше була дислокована під Сіверськом, діючи в районі Бахмута, а сили «ДНР», можливо, замінюють формування «Вагнера».Українські джерела стверджують, що у Бахмуті досі присутні війська Вагнера, а темп наступальних дій росіян навколо міста продовжує знижуватися. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що регулярні російські підрозділи замінили підрозділи "Вагнера" в передмісті Бахмута, ймовірно, маючи на увазі райони на флангах навколо Бахмута. Маляр стверджував, що українські війська все ще контролюють позиції на південно-західній околиці міста, а в самому Бахмуті все ще присутні війська "Вагнера". Українські джерела продовжують повідомляти, що темп російських наступальних операцій навколо Бахмута знизився після заяв про захоплення міста Росією. Український Генштаб повідомив, що 26 травня російські війська вели невдалі наступальні дії поблизу Бахмута та в напрямку Предтечиного (15 км на південний захід від Бахмута).



Продовження успішних обмежених українських контратак на флангах Бахмута може ускладнити російську операцію надання допомоги на місці в Бахмуті. Російські військові блогери стверджують, що українські сили провели успішні контратаки поблизу Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).Також стверджується, що українські контратаки поблизу Оріхово-Василівки призвели до того, що підрозділи приватної військової компанії відступили до кілометра від своїх позицій у цьому районі.Військові блогери стверджували, що українські сили захопили височини вздовж траси Е40 (Бахмут – Слов’янськ) поблизу Оріхово-Василівки і що в цьому районі тривають бої.Один з російських військових блогерів стверджував, що українські сили просунулися до Кліщіївки та перетнули канал Сіверський Донець, можливо, загрожуючи оточити населений пункт і змусити російські війська відступити на схід. Однак геолокаційні кадри, опубліковані 24 і 25 травня, показують, що російські війська, ймовірно, відновили обмежені позиції на захід від Кліщіївки. Раніше ISW оцінювало, що російським силам може бути важко надати допомогу замість сил Вагнера в Бахмуті, а успішні обмежені та локалізовані українські контратаки, ймовірно, ускладнять їхню здатність це зробити. Зменшення темпів російських наступальних операцій у районі Бахмута та повідомлення про тяглу операцію з надання допомоги на місці, ймовірно, нададуть українським силам у цьому районі ініціативу розпочати новий етап операцій навколо міста, якщо вони того захочуть.Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.