Син Андрія Портнова виїхав з України як волонтер і не повернувся – "Схеми"

Син Андрія Портнова виїхав з України як волонтер і не повернувся – "Схеми" (GlavPost)

Дозвіл на виїзд Портного-молодшого надала Львівська військова адміністрація на підставі звернення від ГО "Народна самооборона".


РЕКЛАМА

Син першого заступника голови адміністрації часів Януковича Андрія Портнова, 29-річний Ігор Портнов у березні отримав тимчасовий дозвіл на виїзд з України як волонтер. Портнов-молодший вирушив за кордон нібито "за гуманітаркою" і не повернувся.

Про це повідомляють "Схеми" видання "Радіо Свобода".

За інформацією, яка потрапила до журналістів проєкту, 22 березня 2022 року Львівська військова адміністрація внесла Ігоря Портнова у систему "Шлях" як особу призовного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з країни за гуманітарною допомогою. 


РЕКЛАМА

У системі "Шлях" вказано, таке рішення щодо Ігоря Портнова Львівська військова адміністрація ухвалила на підставі звернення від ГО "Народна самооборона".

23 березня 2022 року Портнов-молодший перетнув українсько-польський кордон в пункті пропуску "Краківець". Він отримав право місяць перебувати за кордоном. Проте станом на 6 вересня 2022 року Ігор Портнов до України не повернувся.

У виданні стверджують, що разом з ним кордон перетнув 23-річний Іван Поддубнов — племінник Андрія Портнова, син його сестри Юлії Поддубнової. Він також досі не повернувся в Україну.

"Шлях", якщо перевести в кількість людей – це більше 2000 людей в день, які їдуть за гуманітаркою. Таких проблем, на жаль, багато. У адміністрації немає функції перевірки, можливостей яким чином це перевіряти", – прокоментував заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко.

Що стосується громадської організації, на запит якої Портнова-молодшого відпустили за кордон, то журналісти встановили, що є лише одна установа саме з такою точною назвою – Громадська організація "Народна самооборона". Її зареєстрували 2014 року в Сумах.

Засновниками є Юрій Ходзюк та Віктор Пентак. Останній зазначив, що від 2015 року "має стосунок до організації лише на папері" і запевнив, що не звертався від імені громадської організації до ЛОДА щодо виїзду за кордон Ігоря Портнова.

За словами Віктора Пентака, інший співзасновник "Народної самооборони" Юрій Ходзюк близько двох останніх років перебуває за кордоном. З самим Ходзюком журналістам поспілкуватися не вдалося.

Своєю чергою міський голова Сум Олександр Лисенко сказав, що йому не відомо, щоб останнім часом ця організація активно завозила "гуманітарку".

Керівник львівського осередку ГО "Народна самооборона Львівщини" Артем Хмиз додав, що його організація також не зверталась до ЛОВА з проханням надати право виїзду з України Ігорю Портнову.

РЕКЛАМА