Теоретичний перехід України на латиницю можна назвати нонсенсом - мовознавець

Теоретичний перехід України на латиницю можна назвати нонсенсом - мовознавець (GlavPost)

Українська писемність заснована на кирилиці багато століть і змінювати її на формат латиниці є руйнуванням традиції. Теоретичний перехід України на латиницю можна назвати нонсенсом.


РЕКЛАМА

Про це директор Інституту української мови НАН України Павло Гриценко заявив в ефірі телеканалу "Україна 24", звернувши увагу на тривалий часовий термін використання кириличних символів в українській писемності.

Гриценко зазначив, що кирилиця активно почала поширюватися на нашій території з Х століття.

"Кирилиця в України існує принаймні спорадично, тобто частково, з IX століття, а з Х століття почалося масове поширення кириличної книги – а це те, через що утвердилася наша держава. Тому що через кириличну книгу київський князь посилав своїх губернаторів (тепер так кажуть, а тоді казали - посадники) у різні міста", - розповів Павло Гриценко.


РЕКЛАМА

Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко та мовний омбудсмен Тарас Кремінь прокоментували ініціативу секретаря РНБО Олексія Данілова про перехід на латиницю.

Ткаченко переконаний, що всім українцям "спочатку нам треба добре вивчити українську мову", а вже потім говорити про латиницю.

Мовний омбудсман Тарас Кремінь вважає, що перехід на латиницю є маловиправданим.

РЕКЛАМА