Види вуликів. Який вулик вибрати початківцю пасічнику?

Види вуликів. Який вулик вибрати початківцю пасічнику? (GlavPost)

Вулики умовно можна розподілити за різними параметрами. Скажімо, на розбірні (рамкові) і нерозбірні (колоди, дуплянки, сапетки). Оскільки нерозбірні в даний час практично не використовується через труднощі роботи з ними, неможливість ефективно коригувати розвиток сімей, складності транспортування, то і розглядати їх ми не будемо.

Перш ніж купити вулики, багато бджолярів-початківців задаються питанням, який тип обрати, з чого почати? Що краще - вулик-лежак, вулик конструкції Дадана-Блатта або Рута? Досвіду і практики немає, а важливо не помилитися.

Досвідчені бджолярі з великим стажем радять починати з вулика-лежака. Чому? Цей тип вулика дуже простий в експлуатації, обслуговуванні і дозволяє в короткі терміни нарощувати силу сімей. А це особливо важливо при відсутності досвіду бджільництва.

Горизонтальні

Невелика перевага в роботі з ними: не потрібно піднімати корпусів, все гніздо в одній площині. Часто в лежаках робиться кілька вічок, в різні боки, для утримання кількох сімей (або сім'ї і отводка, нуклеуса). Через підвищених вимог до фортеці (рамок в корпусі більше) потрібно більше матеріалу, вище вага. Тому лежаки, як правило, більш громіздкі, в порівнянні зі стояками тієї ж ємності. Незручні при транспортуванні. При зимівлі клуб бджіл рухається вгору, перехід в сторону утруднений. Для зручності комах придумані «українські» рамки (вулик Левицького), вузько-високі. Вулики на таких рамках поширені в Україні і Польщі.

Вертикальні

Одно-, дво-, багатокорпусні. Навіть 11 корпусні, правда, корпусу маленькі, на зменшену рамку. Самі корпусу важкі, особливо якщо рамки наповнені медом. Працювати з ними трохи важче через потребу в піднятті важких предметів (корпусів з рамками). Саме з метою зменшення ваги корпус багатокорпусного вулика менше. Існують різноманітні підйомники для полегшення роботи з ними.

Робота з багатокорпусними вуликами має свої особливості. На великих пасіках оперують корпусами, не тільки рамками, що зменшує потребу в робочій силі. Витрати праці на кожну сім'ю помітно менше. Це, може, і не ідеально для сім'ї, зате економічно вигідно для всього господарства.

Матеріал вулика

Найчастіше - деревина. Все частіше починають використовувати штучні пористі пластичні матеріали. Хоча пінопласт недостатньо міцний, зате теплоізоляція його вище, а вага-менше. Достовірну інформацію знайдете на vashapasika.com.ua.


РЕКЛАМА

РЕКЛАМА