З днем мозку всіх причетних: цікаві факти про головний людський орган та вітальні головоломки

З днем мозку всіх причетних: цікаві факти про головний людський орган та вітальні головоломки (GlavPost)

Всесвітня Федерація неврологів (World Federation of Neurology), що була створена 1957 року, постановила щорічно відзначати 22 липня Всесвітній день мозку, аби привернути увагу на недостатню вивченість всіх функцій цього людського органу. Вчені, науковці, неврологи та інші фахівці у медицинському напрямку щорічно збираються на конференціях, щоб обговорити останні відкриття в області головного мозку за минулий рік, обмінятися досвідом та розробити нові методи лікування і профілактики захворювань.


РЕКЛАМА

На честь Дня мозку розповідаємо найбільш цікаві факти про цей орган.

5 цікавих фактів про мозок

Цукор погіршує пам'ять


РЕКЛАМА

Велика кількість фруктози в раціоні уповільнює роботу мозку, знижує його здатність вивчати і запам'ятовувати інформацію та концентруватися. Вчені кажуть, що надлишок цукру руйнує нейронні зв'язки мозку.

Зокрема, цукор промислового виробництва більш шкідливий (додається до безалкогольних напоїв, приправ, соусів і дитячого харчування). Однак продукти з вмістом жирних кислот омега-3 (наприклад, жирна риба, горіхи, риб'ячий жир) відновлюють наслідки порушення.

Стрес може зменшити мозок

Сучасні дослідження демонструють, що тривала та інтенсивна нервова напруга знижує наші когнітивні здібності. Зокрема, стрес шкодить вербальній пам'яті і вмінню концентруватися.

Під час тривалого впливу гормони стресу можуть руйнувати нейронні зв'язки, що забезпечують зберігання цінної інформації, заважати виробництву нових нейронів і навіть ушкоджувати тканини головного мозку.

Швидший за комп'ютери

Найбільш швидкому суперкомп'ютеру в світі для роботи потрібно 24 мільйони ват, але наш мозок потребує лише 20 ват і працює приблизно в 100 000 разів швидше.

Розвинути мозок допоможе живопис

Дослідження показало, що заняття живописом і споглядання творів мистецтва покращують взаємодію між частинами мозку і уповільнюють його старіння. Вчені вивчили вплив мистецтва на людей ​віком від 62 до 70 років. Половина з них пройшла курс мистецтвознавства, а інша половина - курс навчання живопису. При цьому малярство дало сильніший результат, ніж курси мистецтвознавства.

Чутливість до зневоднення

Наш мозок майже на 80% складається з води, тому навіть помірна втрата рідини (близько 2%) вже знижує концентрацію уваги, пильність, призводить до погіршення короткострокової пам'яті та інших пізнавальних здібностей.

Головоломки для святкування

Відсвяткувати цей день можна влаштувавши за вечерею сімейний мозковий штурм, граючи в настільні ігри або розгадуючи головоломки.

Якраз днями одна математична головоломка стала вірусною в Мережі. Вона поділила тих, хто намагається її розв’язати, на дві категорії. Одні називають розв’язком число 16, інші — 1.

8:2(2+2)=

Відповідь можна знайти тут.

Завдання на уважність

Знайдіть карандаш поміж книг

Чи бачите у зображенні серце?

Знайдіть поміж бананів змію

Читайте також: Вчені навчилися контролювати мозок за допомогою ультразвукових хвиль

РЕКЛАМА