ZIFERBLAT: про життя гурту, MUZVAR AWARDS 2023 та друге місце на нацвідборі «Євробачення-2024»

ZIFERBLAT: про життя гурту, MUZVAR AWARDS 2023 та друге місце на нацвідборі «Євробачення-2024» (GlavPost)

 

У новому випуску подкасту GlosterFM гостями стали музичний колектив ZIFERBLAT. Розмова охопила широкий спектр тем, від історії групи та фінансування їхнього творчого процесу до їхнього виступу на премії MUZVAR AWARDS 2023, зайнятого другого місця на національному відборі для "Євробачення-2024" та взаємин між учасниками конкурсу.

 

Звідки беруть гроші на створення музики та ким ще працюють

 

Валентин: Ми й досі працюємо. От сьогодні з роботи приїхали. Я працюю у відділі продажів, а Даня — в зовнішній рекламі.

 

Діана: Це важливо почути. Тому що, розумієте, зі сторони виглядає, що у вас супер красиві кліпи, бо у вас класний візуал, ви робите на цьому акцент. Класні виступи, костюми, все. Це виглядає так, наче це якимось чином само собою у вас є. І це дуже надихає почути, що сьогодні ви приїхали з роботи працювати артистами.

 

Валентин: Це абсолютно нормально, люди. Схаменіться. Воно так не працює. Ні, ми зараз не вкладаємо гроші в музику, принаймні за останні 2 роки. Нуль, ну практично. Я маю на увазі, що кліпи, все, що ви бачите, останнє, що було зняте, костюми, я ні копійки не вкладаю до цього. В нас є команда, в нас є бюджет проєкту. Слава Богу, ми виступали на корпоративах, ми грали на концертах за хороші гонорари, не такими, як до повномасштабної війни звісно були. З грошима все нормально в гурті, це не ті гроші, за які б я вийняв собі житло, бо це гроші на існування проєкту. Але я думаю, що в цьому плані має все налагодитися. Ми плануємо тур весною, також продати зараз другий концерт в “Атласі” і весною все налагодиться. 

 

Даня: Я би до цього питання трошки по-іншому підійшов. Я б радив всім музикантам, зі свого досвіду, який хоче реалізуватися в музиці, не бійтеся працювати в тому ж офісі. Я знаю, що багато з моїх знайомих музикантів острах мають до такої роботи. Думають, що вона їх прибʼє. Може і прибʼє, врешті, але вона дисциплінує. Мене дуже сильно. Я навчився працювати з самого рання, навчився змушувати себе, більше мотивувати себе самостійно, щоб зі сторони в чомусь у мене була мотивація. Я росту як людина, як особистість, а в музиці процеси схожі. Загалом, як і будь-де. Лінь – вона вбиває всі твої потуги, всі твої бажання.

 

Про премію MUZVAR та гостра промова гурту

 

Діана: На премії MUZVAR вирізали частину вашої промови, я була в залі тоді і чула, що ви сказали і як аплодував вам зал, і як вас всі підтримали.

 

Даня: Я прошу вибачення, по-перше, перед MUZVAR. Сталась така ситуація, ніби ми знецінили премію. Я ще раз нагадаю, що ми не професійні насправді музиканти, ми мрійники, які до цього прагнуть. Ми діти, абсолютно справді. Вампіри, 19 років. Як хочете, так і сприймайте. Ну десь не 27. Та поведінка, та рокова, ці фразочки, які з голови в мене полетіли. Я перетворив весь зал на дітей в той момент, так само як і я просто. І вони аплодували, що в них теж сидить максималістичне всередині. Окей, вони аплодували, але ми не маємо пишатися: ні ті, хто аплодували, ні я тим, що сказав. Поясню чому.

 

Валентин: Промова була більше спрямована іншим музикантам, які сиділи в залі, щоб вони не ображалися, тому що ми не сиділи прям заради перемогти, це просто музичні змагання і не має в цьому сенсу, сьогодні вибрали їх, завтра інших. Це було направлено їм, щоб не сприймали це так серйозно. Але це не значить, що нам неприємно отримувати премію, що ми не хотіли бути номінованими і тим паче, що ми знецінили роботу по організації цієї премії.

 

Даня: Там прозвучала фраза “Премії насправді не мають сенсу”.

 

Валентин: Це була фраза направлена на інших людей, а ми плюс тікток зробили, куди вирізали цю промову і рєбята з MUZVAR трошки образились. І я розумію, що ми винні в тому, що вони образилися, тому вже перепросили, але просимо вибачення ще раз.

 

Даня: Я тільки після збагнув, просто наскільки все складніше, можливо, це звучало б більш природно на премії “Оскар” чи щось подібне. В цьому випадку все набагато складніше, тому що це зроблена премія ентузіастами для ентузіастів. І величезна помилка казати, що я прийшов на якийсь “Титанік” на бал у ролі Ді Капріо, якогось такого безхатька. Ні, насправді всі там були рівні і ця премія це була величезна допомога. Це був сигнал для нас 

 

Валентин: Ми не думали, що ми переможемо.

 

Даня: Це була допомога насправді, чисто музична, не бізнесова і тому те, що я сказав, це було неправильно сформульовано, помилково. І це очевидно, мені не важко це визнати.

 

Про друге місце на нацвідборі та відношення до YAKTAK

 

Діана: Чи є друге місце на нацвідборі Євробачення для вас музичним досягненням?

 

Даня: Музичним ні, але досягненням так.

 

Діана: Чи можна сказати, що ви прям очікували ці результати і для вас Jerry Heil та Alyona Alyona були найголовніші такі конкуренти?

 

Валентин: Так, як і для всіх. Нехай вибачить мені Ярослав YAKTAK, тому що на 20:23 у Яновича нас всіх просили на "раз, два, три" сказати, не домовляючись, хто ваш аутсайдер і ми сказали з Даньою: “YAKTAK”. Поясню. Я сказав, що, на мою думку, він займе останнє місце, це я по приколу сказав, бо розумів, що він не займе останнє місце хоча б через фан-базу. Просто так, Ярославе, не ображайтесь, бо це до вас немає жодного відношення, це просто моя думка з приводу композиторства. Конкретно ця пісня була найслабша, на мою думку, але, як бачите, вона зайняла далеко не останнє місц

РЕКЛАМА