Асенізатори - техніка для відкачування рідких відходів

Асенізатори - техніка для відкачування рідких відходів (GlavPost)

Асенізатори – це спеціалізована техніка, призначена для проведення робіт, спрямованих на видалення різних стоків, вмісту вигрібних ям та септиків. Вона виконує збирання, тимчасове зберігання, транспортування та відкачування рідких відходів. При цьому асенізаторські машини широко застосовуються не лише у комунальній сфері, а й у будівництві. Спецтехніка допомагає відкачувати воду від конструкцій будівель, очищати котловани, траншеї та інші технічні заглиблення.

Знайти та обрати такі машини можна скориставшись послугами інтернет-порталу Machineryline.ua, спеціалізованого майданчика з продажу будівельної техніки, на якому розміщено понад 500 оголошень з асенізаторами від продавців з різних країн світу, а також є можливість підібрати необхідні запасні частини та комплектуючі до цих машин .


РЕКЛАМА

Будова асенізаторів

Основою асенізатора виступає вантажний автомобіль. Найчастіше як базу можуть використовуватися вантажівки Mercedes Benz, MAN, Scania, ГАЗ, МАЗ, КамАЗ та інші.

На автомобіль-базу встановлюється все необхідне для роботи асенізатора обладнання та оснащення:


РЕКЛАМА

  1. Цистерни. Герметичний резервуар, всередину якого закачуються рідкі відходи. Об'єм цистерни може досягати показників 12 куб. м (в імпортних моделях – 16 куб. м). Ємність виготовляється з міцних та хімічно нейтральних матеріалів. Резервуар асенізатора в процесі використання постійно очищується та дезінфікується за допомогою агресивних сумішей. Зовнішньо цистерна забарвлюється в яскравий колір, що робить її помітною на дорозі. Резервуар може містити спеціальне вікно для візуального контролю за його наповненістю.

  2. Помповий вузол. Асенізатори укомплектовуються насосами вакуумного типу. Саме вони виконують забір стоків. Від потужності насоса залежить, з якого глибини техніка зможе відкачати нечистоти. Потужні агрегати здатні працювати з рідинами, забрудненими великими включеннями.

  3. Шланг для збирання стоків. Він виготовляється з міцного матеріалу, стійкого до дії рідин, що дезінфікують. Довжина шлангу впливає на можливу відстань від асенізаторської машини до резервуара, що спорожнюють.

Крім основних вузлів, спецтехніка оснащується додатковими пристроями для зручної та безпечної роботи. Наприклад, це контролер, що запобігає переповненню бочки та перевантаженню. Для комфортної роботи в зимовий час передбачені підігрівачі для цистерни та насосного вузла. Наявність спеціальних установок дозволяє асенізаторам проводити забір нафтовмісних рідин. Також деякі моделі оснащуються пристроями для усунення неприємного запаху.

Класифікація та вибір асенізаторів

Асенізатори поділяють на такі типи:

  1. Малогабаритні моделі. Застосовуються для відкачування септиків у приватному секторі. У разі обсяг резервуару для збору відходів – до 4 куб. м.

  2. Місткі варіанти. Моделі з об'ємними цистернами (від 5 м3) використовуються для обслуговування об'єктів промислового типу. Вони мають високу продуктивність, тому підійдуть для очищення глибоких свердловин.

  3. Мулососи. Такі асенізатори доповнюються потужним плунжерним насосним обладнанням, яке здатне відкачати щільні відходи, що містять мул, бруд та нафтопродукти. Мулососи можуть укомплектовуватися додатковою бочкою з водою для промивання.

При підборі асенізаторських машин необхідно враховувати такі характеристики техніки:

  • споряджена маса;

  • обсяг резервуару;

  • продуктивність насосного вузла;

  • час, необхідний для повного закачування ємності;

  • глибина відкачування.

Не менш важливими є технічні характеристики вантажного автомобіля, де працює асенізатор, наприклад, тип палива, колісна формула. Також слід звертати увагу на особливості підвіски, кількість осей, коробку передач та інше.

РЕКЛАМА