"Є два плани": у NASA ефектно відреагували на успішну посадку марсохода Perseverance

"Є два плани": у NASA ефектно відреагували на успішну посадку марсохода Perseverance (GlavPost)

Перший помічник керівника Дирекції наукових місій NASA Томас Зурбухен під час брифінгу після успішної посадки марсохода Perseverance ("Наполегливість") на Червону планету ефектно розірвав "план дій в надзвичайних ситуаціях".


РЕКЛАМА

Про це йдеться на Twitter-сторінці американського космічного агентства.

"Щоразу під час запуску або приземлення ми отримуємо два плани. Один із них той, який ми хочемо реалізувати. Є ще другий план", - сказав Зурбухен, перш ніж розірвати папір на дві частини.

Він нагадав, що Perseverance має доставити на Землю зразки гірських порід і реголіту. "Ми не знаємо, що нам скажуть ці зразки з Марса. Однак те, про що вони можуть свідчити, є монументальним. Зокрема те, чи могло колись існувати життя за межами Землі", - висловився співробітник NASA.


РЕКЛАМА

Зурбухен також розповів, що чимало членів команди Perseverance не могли перебувати в Лабораторії реактивного руху NASA через COVID-обмеження, і під час запуску вперше така кількість фахівців зібралася в одному місці на тривалий період.Як пише CNN, місія Perseverance триватиме два роки. Марсохід регулярно надсилатиме знімки оточення на Землю, їх виставлятимуть на сайті космічного агентства. Перші світлини вже можна переглянути за посиланням, а наступні очікуються в п'ятницю, 19 лютого.

Ровер прибув на Червону планету із прикріпленим першим у світі американським космічним вертольотом Ingenuity ("Винахідливість") на сонячній енергії, який має вивчити можливості зльоту і посадки в умовах марсіанської атмосфери.

Очікується, що за десять днів Perseverance залишить Ingenuity, а той, вже після підзарядки від сонячних батарей, здійснить перший політ тривалістю в 20 секунд. Зазначимо, що атмосфера на Червоній планеті є значно більш розрідженою, аніж на Землі, що може впливати на політ.

Марсохід готуватимуть до "епічної подорожі" Червоною планетою впродовж місяця, після цього він почне вивчати клімат і геологію Марса в пошуках доказів минулого життя. Очікується, що Perseverance подолає близько 15 миль (понад 24 км). При цьому швидкість його руху складатиме менше 0,1 милі на годину, що в тричі перевищує можливості попередніх роверів.

"Складні наукові інструменти Perseverance не тільки допоможуть в пошуках скам'янілого мікробного життя, а й розширять наші знання про марсіанську геологію, її минуле, сьогодення і майбутнє", - сказав вчений проєкту Кен Фарлі.

У NASA заявляють, що місія Perseverance є вирішальним і поворотним моментом в дослідженні Червоної планети. Марсохід доставить на Землю найбільш значущі зразки Марса для організації майбутніх місій.

РЕКЛАМА