Обсерваторія NASA зазнімкувала нещодавно виявлену навколосонячну комету

Обсерваторія NASA зазнімкувала нещодавно виявлену навколосонячну комету (GlavPost)

Коли Чилі та Аргентина були свідками повного сонячного затемнення 14 грудня 2020 року, повз Сонце пролетіла маленька крихітна цяточка - нещодавно виявлена нова комета. Її зазнімкувала камера обсерваторії NASA "SOHO".


РЕКЛАМА

Про це повідомляє американське космічне агентство на своєму сайті.

Зазначається, що знімки були зроблені минулого тижня, під час повного сонячного затемнення 14 грудня. Але NASA показало їх тільки зараз.

Як повідомляє NASA, напередодні затемнення, 13 грудня, нову комету виявив тайський астрономом-любитель Ворачате Бунплод. Він брав участь в проєкті Sungrazer Project, який фінансує Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA). Це громадянський науковий проєкт, який запрошує всіх бажаючих шукати нові комети на світлинах, отриманих SOHO - космічним апаратом Європейського космічного агентства (ESA) і NASA.


РЕКЛАМА

Астроном Бунплод знав, що настане затемнення і він зможе побачити в атмосфері Сонця своє нове відкриття - навколосонячну комету сімейства Крейца, яку назвали C/2020 X3 (SOHO). Навколосонячні комети зазвичай проходять дуже близько до Сонця. Під час зближення зі світилом вони можуть повністю зруйнуватися. Це сімейство комет походить від великої батьківської комети, яка розпалася на менші фрагменти близько тисячі років тому і продовжує кружляти навколо Сонця сьогодні. Таку назву сімейство отримало на честь німецького астронома Генріха Крейца. Зазвичай комети Крейца наближаються до Сонця на відстань близько 50 000 км.

Варто зазначити, що за дані астрономів свідчать, що сімейство Крейца виявилося набагато більше, ніж вважалося раніше. Нова комета на супутниковому знімку виглядає як яскрава пляма світла, що обертається навколо Сонця. За даними NASA, у той час, коли апарат фіксував затемнення, комета рухалася зі швидкістю близько 724 205 км/на годину. Її діаметр досягав усього 15 метрів.

Нагадаємо, раніше оптичний телескоп "Габбл" (Hubble) зазнімкував унікальне "розплавлене кільце" - галактику "GAL-CLUS-022058s" із сузір'я Форнакс. Вона являє собою найбільше і одне з найповніших кілець Ейнштейна з коли-небудь виявлених в нашому Всесвіті.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА