Розірвання договору: як це працює

Розірвання договору: як це працює (GlavPost)

Договір фіксує домовленості двох або більше сторін та момент виникнення зобов'язань за цими домовленостями, а також порядок виконання таких зобов'язань. Розірвання або зміна умов договору також є своєрідною угодою і повинна укладатись в тому ж порядку та формі, що й його укладання. Якщо укладення договору відбувалося без нотаріального посвідчення, то угода про його розірвання також не потребує нотаріальних дій. Якщо ж укладений раніше договір підлягав нотаріальному посвідченню або реєстрації у відповідних державних реєстрах, то й для угоди про його розірвання аналогічні процедури є обов'язковими.

 

Розірвання договору може відбуватися у три способи:

  • в односторонньому порядку;
  • за спільною згодою сторін;
  • за рішенням суду.

 

1. Розірвання договору в односторонньому порядку

Розірвання договору в односторонньому порядку без згоди іншої сторони можливе, якщо це передбачено законом або умовами договору. До прикладу, у договорі оренди може бути пункт наступного змісту: «Орендар має право розірвати договір оренди, попередивши про це Орендодавця не менш, як за 30 днів до закінчення терміну дії Договору». У такому випадку орендарю достатньо направити орендодавцю повідомлення про намір розірвати договір. Звернення до орендаря слід направляти рекомендованим або цінним листом, аби зафіксувати факт виконання умови. Також в законодавстві України передбачено чіткий перелік умов, котрі можуть бути підставою для одностороннього розірвання певних видів договорів.

 

2. Припинення дії договору за угодою обох сторін

Якщо умовами договору або законодавством не передбачено підстав для одностороннього розірвання договору, то припинення дії такого документу може відбутися лише за взаємною згодою сторін чи за рішенням суду. Розірвання договору можливе лише за фактом виникнення суттєвих умов, які не могли бути передбачені сторонами в момент укладання договору та завдають значної шкоди інтересам сторони-ініціатора. Для укладання угоди про розірвання договору сторона-ініціатор направляє іншій стороні повідомлення про намір припинення дії договору. Для підтвердження отримання повідомлення варто його направляти рекомендованим або цінним листом. У 20-денний термін з дати отримання запиту сторона-відповідач приймає рішення щодо висвітленого питання. Ситуація, коли сторони досягають згоди щодо порядку розірвання договору, є оптимальним варіантом вирішення спірних питань. Якщо у вказаний термін (з урахуванням часу на поштові послуги) ініціатор отримав відмову у розірванні договору або не отримав відповіді взагалі, він звертається до суду з відповідним позовом.

 

З повним текстом статті можна ознайомитись за наступним посиланням: https://thedoc.com.ua/blog/personal/11

РЕКЛАМА