Буде свіжою до 50 днів: як зберігати різну зелень вдома

Ірма Шелест
Переглядів статті Буде свіжою до 50 днів: як зберігати різну зелень вдома 1463
05.06.23 20:36

Насамперед, важливо після збирання зелені на городі або придбання її в магазині, відразу перебрати листочки, прибрати зіпсовані і ті, що підгнили. Також обов'язково відірвіть коріння.Головна порада щодо зберігання кропу, петрушки, зеленої цибулі і будь-якої іншої зелені, полягає в тому, що її потрібно ретельно промивати перед зберіганням. На листочках живуть бактерії, які можуть "перебратися" всередину стебла і тоді позбутися їх буде проблематично. Вживання такої зелені може спричинити розлади шлунка.Миють зелень не під проточною водою, а набирають рідину у глибоку миску. Воду змінюють кілька разів, поки вона не буде залишатися чистою.Потім зелень просушують. Для цього її потрібно струсити, викласти на паперовий рушничок, трохи ним промокнути. Існують і спеціальні сушарки з центрифугою. Зверніть увагу, що зберігати можна лише ту зелень, яка повністю висохла.Чи потрібно зберігати зелень в холодильнику і де це краще робитиМожна зберігати зелень в будь-якому прохолодному місці. Тобто, це не обов'язково повинен бути холодильник. Чудо підійдуть комора, льох, нижня полиця у шафі на кухні. А ось в світлому місці зберігати зелень не рекомендується, тому що пряме сонячне проміння руйнує вітамін С.Якщо ви все ж збираєтесь зберігати зелень в холодильнику, варто звернути увагу на температурний режим (не вище +4 градусів). Також у сучасних холодильниках є спеціальні відсіки для зберігання зелені. Якщо такого немає, підійде нижня поличка. Зелень та й інші продукти не варто притуляти до задньої стінки — вони можуть замерзнути.Як найкраще зберігати свіжу зелень: поради для різних видів

Різні види зелені потрібно зберігати окремо, адже кожен має свій специфічний аромат. Також для кожного виду зелені існують окремі правила зберігання: Петрушка — де зберігати петрушку? Найкраще для цього підходить спеціальний вертикальний контейнер з ємністю для води та боковим отвором, щоб доливати рідину. В такому контейнері, якщо створити ідеальні умови, петрушка може зберігатися до 50 днів. Якщо у вас такої ємності немає, можна взяти звичайну скляну банку. Налийте туди води і занурте зелень (так вона протримається свіжою до 20 днів). А без води і контейнера зелень зіпсується вже через 10-15 днів. Кінза — більш примхлива, ніж петрушка, тому у неї менший термін зберігання. Зберігати її потрібно у банці чи контейнері так, щоб стебла були повністю опущені у воду. А ось листочки занурювати не слід, тому що вони почнуть підгнивати. Без води кінза зів'яне приблизно за тиждень. Кріп — як зберігати кріп? Ця зелень може зберігати свіжість і вітаміни у спеціальному контейнері до 2 місяців. Якщо ви помістите стебла у воду в звичайній банці, то зможете насолоджуватися кропом до 45 днів. А без води "протримається" до 20 днів. Зелена цибуля — бажано купувати або зривати кріп з підземною цибулинкою. Якщо коріння помістити у воду, а листя прикрити пакетом, зробивши в ньому невеликі дірочки, то зелена цибуля буде свіжою до 3 тижнів. Вологий рушник — ще один спосіб, який підходить цьому виду зелені. Ним потрібно загорнути зелену цибулю і вона буде зберігатися до 14 днів. Базилік — краще відокремити його від інших продуктів, адже він має сильний запах. Зберігати в контейнері чи банці з водою можна до тижня. Шпинат — у поліетиленовому пакеті він буде зберігатися свіжим до 6 днів, але потрібно зробити в пакеті дірочки, щоб шпинат "дихав". Щавель — обов'язково покласти на зберігання у день придбання чи викопування. Тоді він не втрачатиме своїх якостей до 2 тижнів. Меліса, м'ята — краще ця запашна трава зберігається у вологому рушнику, але можна використовувати і контейнер. Вона залишатиметься свіжою до тижня.Як оживити зелень, яка вже зів'ялаЯкщо зелень вже трішки зів'яла, є кілька методів, які допоможуть повернути їй свіжий вигляд.Петрушку і кріп потрібно поставити у ємність з водою (300-400 мл рідини на пучок) і додати одну чайну ложку оцту, перемішати. Потримати у воді не менше години.Листя салату можна на 20 хвилин замочити у теплій воді.Якщо зів'яла зелена цибуля, її радять помістити у ємність з водою та кількома дрібками солі.Будь-яку зелень навіть якщо вона сильно зів'яла, можна відновити, якщо сполоснути у гарячій воді, а потім відразу опустити у холодну.Читайте також: Кунжут: користь і шкода, чим білий відрізняється від чорного і скільки на день потрібно їсти Багато хто помиляється: в чому різниця між кінзою, петрушкою та селерою