Мед відомий своїми протизапальними, антиоксидантними та антимікробними властивостями, що робить його незамінним у народній медицині. Також його додають до різноманітних страв та випічки або просто їдять із кашами, млинцями тощо. Та мало хто знає, що це продукт, який практично не псується і може зберігатися свіжим упродовж тривалого часу.Чому мед не псується: про це майже ніхто не знаєОсновні компоненти меду – це фруктоза, глюкоза, вода й органічні сполуки, які виробляються бджолами. Процес "народження" продукту починається зі збору нектару і медвяної роси, у вулику ці складники піддаються ферментації. Корисні мікроорганізми, такі самі, як і кисломолочні бактерії, потрапляють до меду через травну систему бджіл і навколишнє середовище. Саме вони захищають продукт від псування, підвищуючи його кислотність. Однак за високої вологості деякі з цих мікроорганізмів можуть провокувати процеси бродіння.Мед має унікальну здатність зберігати свою свіжість завдяки глюкозооксидазі – це фермент, який утворює перекис водню і знижує рівень pH. Таким чином, утворюється середовище, яке абсолютно не сприятливе для розвитку й розмноження бактерій, вони просто гинуть у ньому.Читайте також:Що додати в тісто, щоб млинці не рвалися й не були тугими: секрет професійних кухарівСмажене м’ясо танутиме в роті: що додати замість солі в маринадЧому категорично не можна переварювати яйця: запам'ятайте це раз і назавжди