На півдні США вважають, що для щастя і багатства в Новому році потрібно з'їсти горох або боби під бій новорічного годинника. Горох, зелень і капуста символізують гроші.
Старе американське прислів'я говорить: "Їжте боби у Новий рік, щоб всього було вдосталь у майбутньому році".
"Кульгавий Джон"
Інгредієнти
окіст (свинячий, рулька) — 1.5 кг
квасоля (червона, суха) — 300 г
морква (середня) — 2 шт.
цибуля ріпчаста — 2 шт.
томатна паста — 2 ст. л.
часник — 5 зуб.
гвоздика — 15- 20 шт.
лист лавровий — 3 шт.
сіль за смаком
перець духмяний (горошок, за смаком)
масло рослинне (для смаження) — 2 ст. л.
Покроковий рецепт
Крок 1: квасолю замочити в холодній воді на ніч.
Крок 2: свинячий окіст добре зачистити і помити. Помістити в каструлю, залити водою так, щоб окіст був повністю закритий.
Крок 3: поставити на сильний вогонь і довести до кипіння. Шумівкою зняти піну, зменшити вогонь, додати 1 цибулину, 1 морквину, перець горошком, сіль і лаврове листя. Варити під кришкою на невеликому вогні приблизно 2 години (окіст готовий, якщо шкіра легко проколюється і виділяється прозорий сік).
Крок 4: зварити квасолю до готовності, відкинути на друшляк.
Крок 5: цибулю і моркву, що залишилися, нарізати великими шматками й обсмажити на олії.
Крок 6: зменшити вогонь. Додати квасолю, томатну пасту і 1 склянку бульйону до каструлі з окостом. Тушкувати під кришкою 30 хв.
Крок 7: перекласти окіст з каструлі у високу форму для випічки. Дати йому обсохнути кілька хвилин. Потім зробити невеликі надрізи на шкірі й нашпигувати очищеним часником і гвоздикою.
Крок 8: у форму c окостом викласти квасолю з овочами, накрити фольгою, поставити в духовку на 40 хв.
Крок 9: зняти фольгу і залишити в духовці ще на 10 хв, щоб окіст підрум'янився.
Крок 10: подавати на великому святковому тарелі.