Особливості національного святкування: американська різдвяна страва "Кульгавий Джон"

Ірма Шелест
Переглядів статті Особливості національного святкування: американська різдвяна страва "Кульгавий Джон" 8976
24.12.20 17:14

На півдні США вважають, що для щастя і багатства в Новому році потрібно з'їсти горох або боби під бій новорічного годинника. Горох, зелень і капуста символізують гроші.

Старе американське прислів'я говорить: "Їжте боби у Новий рік, щоб всього було вдосталь у майбутньому році".

"Кульгавий Джон"

Інгредієнти

окіст (свинячий, рулька) — 1.5 кг

квасоля (червона, суха) — 300 г

морква (середня) — 2 шт.

цибуля ріпчаста — 2 шт.

томатна паста — 2 ст. л.

часник — 5 зуб.

гвоздика — 15- 20 шт.

лист лавровий — 3 шт.

сіль за смаком

перець духмяний (горошок, за смаком)

масло рослинне (для смаження) — 2 ст. л.

Покроковий рецепт

Крок 1: квасолю замочити в холодній воді на ніч.

Крок 2: свинячий окіст добре зачистити і помити. Помістити в каструлю, залити водою так, щоб окіст був повністю закритий.

Крок 3: поставити на сильний вогонь і довести до кипіння. Шумівкою зняти піну, зменшити вогонь, додати 1 цибулину, 1 морквину, перець горошком, сіль і лаврове листя. Варити під кришкою на невеликому вогні приблизно 2 години (окіст готовий, якщо шкіра легко проколюється і виділяється прозорий сік).

Крок 4: зварити квасолю до готовності, відкинути на друшляк.

Крок 5: цибулю і моркву, що залишилися, нарізати великими шматками й обсмажити на олії.

Крок 6: зменшити вогонь. Додати квасолю, томатну пасту і 1 склянку бульйону до каструлі з окостом. Тушкувати під кришкою 30 хв.

Крок 7: перекласти окіст з каструлі у високу форму для випічки. Дати йому обсохнути кілька хвилин. Потім зробити невеликі надрізи на шкірі й нашпигувати очищеним часником і гвоздикою.

Крок 8: у форму c окостом викласти квасолю з овочами, накрити фольгою, поставити в духовку на 40 хв.

Крок 9: зняти фольгу і залишити в духовці ще на 10 хв, щоб окіст підрум'янився.

Крок 10: подавати на великому святковому тарелі.