Споживання продуктів із високим ступенем обробки потенційно шкідливе для здоров'я мозку.Про результати нового дослідження пише Medscape.Дослідження показало, що дієта з високим вмістом продуктів з високим ступенем переробки (ПВСП) може підвищити ризик зниження когнітивних здібностей та інсульту, тоді як дієта, багата необробленими або мінімально обробленими продуктами, може допомогти знизити ці ризики.Продукти з підвищеним вмістом цукру, жиру і солі характеризуються низьким вмістом білка і клітковини, і це важливо, оскільки вони необхідні нашому організму. Наприклад, безалкогольні напої, чіпси та підсолоджені крупи. На відміну від них, до необроблених продуктів належать свіже м'ясо та овочі. Попередні дослідження пов'язували високе споживання ПВСП з різними проблемами зі здоров'ям.Результати показали, що збільшення споживання ПВСП на 10% корелює з підвищенням ризику когнітивних порушень на 16% і ризику інсульту на 8%. Навпаки, більш високе споживання необроблених продуктів було пов'язане з 12% зниженням ризику когнітивних порушень і 9% зниженням ризику інсульту. Ці асоціації зберігалися незалежно від дотримання інших здорових дієт, таких як середземноморська або дієта DASH.Раніше вчені з'ясували, які речовини у продуктах харчування здатні уповільнити старіння мозку.Читайте також: Важливо знати для здоров'я: кому не можна вживати полуницю і чому Знають одиниці: з чого насправді виготовляють кукурудзяні палички та чи можна їх давати дитині Виявляється, пиво корисне: дієтологи розповіли, яку дозу напою можна випивати на день без побоювань