Сто разів подумайте, перш ніж висаджувати: чому сосни і туї можуть завдати вашому подвір'ю шкоди

Сосна і туя — дві рослини, які приваблюють своєю стрункістю та мають зелене убрання протягом всього року. Саме через це їх часто обирають для озеленення подвір'я. Більше того, вони чудово вписуються в будь-який ландшафтний дизайн. Проте, ці дерева не лише привабливі, вони також приховують низку нюансів, які можуть обернутися для господарів будинку серйозними неприємностями.Насамперед, слід зазначити, що ці рослини виділяють особливі речовини — фітонциди. Вони здатні очищувати повітря, насищати його киснем і навіть відлякувати деяких шкідників. Водночас, ці ж сполуки є отруйними для інших рослин, що ускладнює життя чагарниками, квітами та деревам, які ростуть поруч. Вони можуть бліднути, чахнути і навіть гинути. Поступово ґрунт через сосни і туї змінюється, стає кислішим, що також підходить далеко не всім рослинам.Важливо звернути увагу на кореневу систему туї і сосни, яка є дуже потужною. Ці дерева мають здатність сильно розростатися, чим витісняють інші культури, поглинають велику кількість вологи та поживних речовин з землі. Якщо поряд з ними розташовані грядки чи квітник, то врожайність і декоративність сильно постраждають.Навколо хвойних дерев земля завжди вкривається голочками, які з часом утворюють товстий шар мульчі. Він не лише ускладнює проникнення води, але й дуже повільно розкладається, чим робить ґрунт ще кислішим. А це утворює сприятливе середовище для хвороб та шкідників.Це, звичайно, не означає, що вам зовсім не варто висаджувати туї і сосни на своєму подвір'ї. Головне — дотримуватися певних правил. Наприклад, висадити їх подалі від городніх культур і квітника, вибирати лише спеціальні сорти, які вже адаптовані до невеликого простору. Також слід регулярно прибирати опалі гілки і голки, контролювати кислотність ґрунту (для цього додавайте нейтралізатори і вапно).Читайте також: Як зберегти часник у домашніх умовах до весни: буде наче щойно з грядки Завдяки простій хитрості волоські горіхи не почорніють всередині: порада з записника 1983 року Який спосіб приготування кави найбільш шкідливий: він дуже швидко "садить" серце