Насамперед, кажуть фахівці, мало хто задумується про склад золи. Тим більше, потрібно враховувати той факт, що на кожній ділянці ґрунт різний, а тому він може і не потребувати такого підживлення.Зола може містити різні речовини і поживні елементи, в залежності від того, що саме послужило продуктом згорання. Наприклад, зола після соняшника, гречки і ялини багата калієм. А в сосні більше кальцію. І ця різниця принципова, адже ці два добрива потрібні різним рослинам.Зола з цих продуктів може служити і як меліорант (тобто для олужування кислого ґрунту), так і для підживлення. Варто зазначити, що не кожній землі потрібне олужування, адже вона може і не бути кислою. Ба більше, підживлювати золою, до прикладу, картоплю взагалі не рекомендується. Хоча цей овоч і любить добрива на основі калію, проте він погано росте в олужених ґрунтах. Через це часто виникає грибкова хвороба — парша.Лужний ґрунт також не любить томан. А полуниці потрібно більш слабокисла реакція землі. Так само як і баштанним (кавуни, гарбузи, дині), баклажанам, кабачкам, дайкону, редьці, редисці. Все це любителі слабокислого ґрунту.Що ж радять робити експерти? Важливо спочатку дізнатися, який саме ґрунт на вашій ділянці — кислий чи лужний. І потім підгодовувати золою тільки ті культури, яким таке добриво підходить.Ще одна помилка полягає у кількості золи, яка потрібна рослинам. Різні культури відрізняються стійкістю до вмісту мінеральних солей в ґрунті. Наприклад, солодкий перець вважається дуже стійким, а тому йому потрібна низька концентрація. Як і баклажан.Великими "шанувальниками" золи вважаються огірки та капуста. Але не варто перевищувати норм внесення. В середньому фахівці радять зупинитися на 100-200 г на 1 кв. метр.Краще вносити золу як розчин. На 10 л води береться 100-200 г і добре розводиться. Так підживлення краще засвоюється рослинами.Також варто запам'ятати, що золу не можна змішувати з кислими добривами (перегній, гній). Загалом фахівці радять не змішувати цей продукт з фосфором, тому що тоді він перетворюється на фосфат кальцію, який корінню недоступний. Не дозволяється змішування золи з азотними добривами в амонійній формі (амморфоска, нітрофоска) та аміачною селітрою. В такому разі відбувається випаровування азоту з парами аміаку. Тому, якщо ви збираєтесь вносити такі добрива, потрібно зачекати від 10 до 14 днів після золи.Читайте також: Покладіть до лунки один продукт — і редиска виросте розміром з яйце: є на кожній кухні Не забудьте підживити малину в березні, щоб влітку отримати вибухове зростання ягід: перелік добрив