Депутатка «Слуги народу»: Фракція розвалюється

Депутатка «Слуги народу»: Фракція розвалюється (GlavPost)

Скандал у податковому комітеті Ради щодо так званих «майданчиків Яценка» буде не останнім у фракції «Слуга народу» й може призвести до негативних наслідків у ній.

Про це в ефірі програми «Нині вже» заявила народна депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська. 



«Я не можу розібратися, які плани у керівництва фракції стосовно тих депутатів, які голосували чи не голосували (за законопроекти у податковому комітеті — ред.). Тому що зранку є заява, що всі мають обов’язково пройти поліграф, вдень — необов’язково, це важке випробування для фракції, давайте, хто хоче добровільно, хай проходить», — сказала вона.

Василевська вважає, якщо у керівництва фракції є підозри у хабарництві щодо депутатів, то «хай йдуть і розбираються».

«Що це за керівництво фракції, яке не може твердо стояти на якійсь позиції? Тобто, вони бачать, що фракція розвалюється, комітет розвалюється. Я думаю так, принаймні, я бачу ще один чи два таких скандали, а вони будуть ці скандали», — наголосила вона.

На запитання, чим вони можуть закінчитися, депутатка сказала: «Просто всі пересваряться».

Нагадаємо, ці електронні майданчики виступають посередниками між оцінщиками нерухомості та Фондом держмайна, отримуючи гроші за внесення даних у базу ФДМ. Чотири майданчики пов’язують з депутатом Антоном Яценком, й нібито люди від нього могли пропонувати членам комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики 30 тисяч доларів за не підтримку законопроекту, який ліквідує їх.

Сам Яценко заперечив будь-який зв’язок з цими майданчиками.

18 жовтня на засіданні комітету депутати не підтримали законопроєкт № 2047 «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості». Документ зареєстрували в парламенті 4 вересня, його авторами стали 31 депутат від фракцій «Голос» і «Слуга народу». Пізніше депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський написав у Facebook, що Офіс президента хоче, щоб всі депутати партії у податковому комітеті Ради пройшли детектор брехні через нібито отримання хабаря.

23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабаря у розмірі 30 тисяч доларів 11 народними депутатами з парламентського податкового комітету.

Президент Володимир Зеленський заявив, що всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні.