Мандарини корисні, але не для всіх: як може нашкодити цей смачний фрукт

Ірма Шелест
Переглядів статті Мандарини корисні, але не для всіх: як може нашкодити цей смачний фрукт 5736
19.01.25 09:19

Мандарини дуже популярні в Україні та є одним із символів зими, адже найкраще смакують у цю пору років. Окрім того, що ці фрукти дуже смачні, вони ще й дуже корисні. У них присутні вітаміни групи В, калій, кальцій, магній, мідь, фтор. Втім, в деяких випадках мандарини можуть і нашкодити організму. Про користь і шкоду мандаринів - читайте у матеріалі ТСН.ua.Користь мандаринів1. Взимку ці жовтогарячі фрукти є одними з рятівників нашого імунітету в період. В цю пору року вміст вітаміну С є мінімальним. Натомість потреби у ньому зростають на тлі сезонних бактеріальних та вірусних атак.2. Споживання мандарин підтримують роботу серцево-судинної системи: сприяють зміцненню стінок артерій та капілярів, а також знижують рівень холестерину.3. Фрукти поліпшують травлення. Адже клітковина стимулює зростання корисної мікробіоти в кишківнику та покращує його моторику. Крім того, антиоксидантні сполуки захищають підшлункову залозу від агресії вільних радикалів, харчові волокна уповільнюють всмоктування глюкози, сприяючи регуляції рівня цукру на крові..4. Мандарини в раціоні є захистом від вікових захворювань, пов'язаних із системним запаленням. Зокрема, з остеопорозом та діабетом. Також вж5. Вживання фрукту допомагає стабілізувати психоемоційний стан та підтримують роботу нервової системи, а також покращують пам'ять та концентрацію уваги.Шкода мандаринів 1. Незважаючи на багато користі, мандарини можуть і зашкодити. Наприклад, якщо з'їсти забагато цих фруктів. Протягом дня можна поласувати кількома мандаринками середнього розміру, а за один раз - лише однією-двома штуками. Інакше - через велику кількість клітковини, може з'явитися біль у шлунку та здуття. Кишківнику буде важко впоратися з цим.2. Алергія - досить поширене явище, якщо з'їсти забагато мандаринів. Варто звертати увагу на такі симптоми, як почервоніння шкіри, висипання, сльозотеча, нежить, кашель 3. Якщо поєднати мандарини не з тими продуктами, то це також може обернутися шкодою. Під час зустрічі у травному тракті з молоком є ризик надлишкового утворення газів.4. Лікарі радять людям з гастритами не вживати ці фрукти на голодний шлунок через присутність кислот, які подразнюють слизову оболонку.