Особливості національного святкування: данський різдвяний десерт "Рисаламанде"

У Данії протягом століть рисова каша з корицею була частиною різдвяної вечері. У старі часи подавали рисову кашу і своєму домовику — "ніссе" (nisse), зберігачу будинку, щоб отримати його підтримку й допомогу наступного року. Сьогодні існує традиція ховати в одну склянку десерту цілий неочищений мигдаль. Його кладуть на дно склянки, а потім — рисовий десерт і соус.

Той, кому трапиться цей мигдаль, отримує невеликий подарунок.

Датський рисовий десерт з мигдалем "Рисаламанде"

Інгредієнти

рис (круглий) — 1/2 скл.

вода — 1/4 скл.

молоко — 2 скл.

цукор — 4 ст. л.

ваніль (стручок) — 1/2 шт

вершки (жирні, від 30 % і вище) — 1 скл.

мигдаль — 70 г

вишня (консервована або заморожена) — 1/2 банки

крохмаль кукурудзяний (або картопляний) — 1 ст. л.

сіль (1 щіпка)

Покроковий рецепт

Крок 1: у каструлю помістити рис і влити воду. Поставити на плиту, довести до кипіння і варити близько хвилини.

Крок 2: влити молоко, довести знову до кипіння. Проварити пару хвилин.

Крок 3: розрізати ванільний стручок навпіл, ножем вишкребти вміст і додати до рису. Туди ж кинути і сам стручок.

Крок 5: накрити кришкою, вогонь зменшити до слабкого і варити близько 20 хвилин.

Крок 6: потім всипати цукор, щіпку солі, перемішати і варити ще близько 10 хвилин під кришкою.

Крок 7: вимкнути вогонь і повністю охолодити десерт.

Крок 8: нарізати мигдаль не дуже дрібно. Додати його до рису, перемішати.

Крок 9: окремо збийте вершки в міцну піну. Теж додайте їх у десерт, делікатно перемішуючи.

Крок 10: помістити вишню і трохи сиропу з банки в каструлю. У невеликій кількості сиропу розвести крохмаль і додати в каструлю. Варити до загущення соусу, постійно перемішуючи.

Крок 11: підготувати креманки, заповнити їх рисовим десертом і зверху залити теплим вишневим соусом.