У Данії протягом століть рисова каша з корицею була частиною різдвяної вечері. У старі часи подавали рисову кашу і своєму домовику — "ніссе" (nisse), зберігачу будинку, щоб отримати його підтримку й допомогу наступного року. Сьогодні існує традиція ховати в одну склянку десерту цілий неочищений мигдаль. Його кладуть на дно склянки, а потім — рисовий десерт і соус.
Той, кому трапиться цей мигдаль, отримує невеликий подарунок.
Датський рисовий десерт з мигдалем "Рисаламанде"
Інгредієнти
рис (круглий) — 1/2 скл.
вода — 1/4 скл.
молоко — 2 скл.
цукор — 4 ст. л.
ваніль (стручок) — 1/2 шт
вершки (жирні, від 30 % і вище) — 1 скл.
мигдаль — 70 г
вишня (консервована або заморожена) — 1/2 банки
крохмаль кукурудзяний (або картопляний) — 1 ст. л.
сіль (1 щіпка)
Покроковий рецепт
Крок 1: у каструлю помістити рис і влити воду. Поставити на плиту, довести до кипіння і варити близько хвилини.
Крок 2: влити молоко, довести знову до кипіння. Проварити пару хвилин.
Крок 3: розрізати ванільний стручок навпіл, ножем вишкребти вміст і додати до рису. Туди ж кинути і сам стручок.
Крок 5: накрити кришкою, вогонь зменшити до слабкого і варити близько 20 хвилин.
Крок 6: потім всипати цукор, щіпку солі, перемішати і варити ще близько 10 хвилин під кришкою.
Крок 7: вимкнути вогонь і повністю охолодити десерт.
Крок 8: нарізати мигдаль не дуже дрібно. Додати його до рису, перемішати.
Крок 9: окремо збийте вершки в міцну піну. Теж додайте їх у десерт, делікатно перемішуючи.
Крок 10: помістити вишню і трохи сиропу з банки в каструлю. У невеликій кількості сиропу розвести крохмаль і додати в каструлю. Варити до загущення соусу, постійно перемішуючи.
Крок 11: підготувати креманки, заповнити їх рисовим десертом і зверху залити теплим вишневим соусом.