Як працює ринок газу і що робити, щоби позбутися недобросовісного постачальника

Як працює ринок газу і що робити, щоби позбутися недобросовісного постачальника (GlavPost)

Газ більш ніж за 335 доларів за тисячу кубів. Це спотова ціна газу в Європі сьогодні. Від початку року вартість блакитного палива там зросла на 40 відсотків. А ще на ціну впливає скорочення Росією поставок через Україну, яка свою потребу перекрила раніше - запаси закачані ще влітку за значно меншу ціну. Втім у січневих платіжках, які українцям доведеться оплатити, громадян чекають доволі кругленькі суми за тепло.



Про те, як у реальності працює ринок газу, йдеться 13 січня у сюжеті ТСН.19:30.

Заборгованості за спожитий газ Оксана Давиденко не має. Втім без тепла її таки лишили. Впевнена, перекрили трубу через сусідів, які не платять.

Тепло повернулося лише на третій день, після того як викликали поліцію та зафіксували правопорушення. Втім страх, що в морози знову може залишитися в холоді у жінки лишився.

Під час телефонної розмови жінці пояснили, що нібито стався витік газу.

"Але в договорі написано, що, якщо був витік газу, то роботи мають вестись цілодобово. Тут нікого не було три дні", - обурюється житомирянка.

Від недобросовісного постачальника Оксана Давиденко може піти до іншого - порядного. Сьогодні - газ це товар, від літа запрацював відповідний ринок. Доставляти блакитний ресурс побутовим споживачам можуть пів сотні компаній, які мають відповідні ліцензії та можливості. Всі вони підвищили ціну газу на січень. Утім різниця у вартості між постачальниками може сягати 30-40 відсотків. Тож варто задуматись і після останнього подорожчання найбільше звернень споживачів до консультаційних центрів - саме про зміну постачальника.

"Це приблизно те саме, що обрати оператора мобільного зв'язку. Обираєте оператор, обираєте найкращий пакет. Прямо на сайті можна завантажити заявку, єдине, що потрібно - це додати копію свідоцтва на право власності на квартиру та документи, які посвідчують вашу особу", - зазначає координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Тетяна Бойко.

Подали заявку, очікуйте повідомлення від нового постачальника про дату, від якої він вам здійснюватиме доправку природного газу. До слова, він може бути навіть з іншого регіону країни. Попереджати про розривання угоди з попереднім торговцем не потрібно, це станеться автоматично, навіть якщо маєте борги. Щоправда, доведеться розрахуватись протягом 10-и днів з моменту, як отримали рахунок за несплату. Якщо, обравши продавця з помірними цінами, ви можете зекономити, то на доставці палива цього зробити не вдасться. Так я цим займаються колишні облгази, а нині оператори розподільчих систем. В кожній області ставка різна, але фіксована. Від першого січня ціни зросли й у них.

"Вони зросли в два-три рази, це також істотне підвищення для кінцевих споживачів. Дуже багато запитань до розміру цих ставок, тому що туди вкладається і виробничто-технологічні витрати і температурні коефіцієнти", - пояснює експерт ринку газу Святослав Павлюк.

До слова, раніше обслуговування внутрішньо-будинкових газових мереж здійснювали ці ж таки оператори. Нині цю складову також переклали в тариф споживачу.

Тим часом, у низці регіонів відбулись акції протесту з перекриттям доріг через подорожчання платіжок. Люди незадоволені новими цінами на електроенергію та газ.

Джерело: ТСН