Нова ера регулярних польотів приватних кораблів на орбіту: як готують запуск Crew Dragon до МКС

Нова ера регулярних польотів приватних кораблів на орбіту: як готують запуск Crew Dragon до МКС (GlavPost)

НАСА та SpaceX готуються запустити на Міжнародну космічну станцію (МКС) свою другу спільну місію. Астронавтів на МКС доправить Crew Dragon - так називається корабель американської приватної аерокосмічної компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска. У НАСА цю місію називають початком нової ери регулярних польотів приватних кораблів на орбіту. Запуск був запланований на суботу, 14 листопада, але через несприятливу погоду його перенесли.


РЕКЛАМА

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Учасників майбутньої космічної місії на аеродромі НАСА зустріли оплесками. Перша спільна місія НАСА та SpaceX відбулась наприкінці травня. Її назвали історичною, адже партнером американського космічного агентства вперше була приватна компанія.

Тестовий політ виправдав очікування, а Ілон Маск фактично поклав край російському пануванню на ринку космічних перевезень. Адже упродовж останніх 10 років після того, як США закрила свою програму космічних перевезень, і доки Маск не вийшов зі своїми "драконами" на ринок, усі польоти на орбіту здійснювали російські "союзи". Нині все змінилось - НАСА і SpaceX планують уже з цієї місії зробити подорожі американських кораблів на МКС регулярними, і цим позбавити росіян величезної частки ринку.


РЕКЛАМА

"Минулого тижня НАСА офіційно сертифікувала перший комерційний космічний корабель Crew Dragon для регулярних пілотованих польотів. І вперше на комерційному кораблі ми відправляємо міжнародний екіпаж. Чим більше людей – тим більше відкриттів, у мене не має сумнівів, що це буде фантастично успішна місія", - заявив представник НАСА Джим Брайденштайн.

Місія має назву "Команда 1". До польоту готуються четверо астронавтів: американці Віктор Гловер, Майкл Хопкінс та Шеннон Уокер і японець Соїчі Ногучі.

Підготовка до польоту тривала 8 місяців. Напередодні старту Ілон Маск повідомив, що має симптоми застуди, і не виключено, що це COVID-19. Швидкі аналізи показали різні результати, тому зараз Маск чекає на результати ПЛР-тесту і, якщо він виявиться позитивним, то за запуском керівникові проекту доведеться спостерігати онлайн. У НАСА запевняють, що з екіпажем він не контактував, усі астронавти здорові.

Політ на МКС триватиме 9 годин. Запуск НАСА транслюватиме наживо. За київським часом він почнеться о 02:27 ранку 16 листопада. На орбіті "Команда 1" залишатиметься пів року.

Джерело: ТСН

РЕКЛАМА