В Україні розпочався сезон квашеної капусти. Її зараз чимало на ринках та у супермаркетах. Багато людей купують уже готову капусту, деякі господині сквашують її самі, ще за бабусиними рецептами. Якій капусті віддають перевагу українці, і скільки коштує вона, з'ясовували наші кореспонденти.
Найпопулярніша у городян класична кисла капуста. Але охоче беруть і мариновану капусту. У середньому за кілограм салату просять 50 гривень. Звичайна квашена капуста - на 10 гривень дешевша. Самі ж покупці кажуть, що саме у холодну пору року ця страва смакує по-особливому.
Квашену капусту можна додати у борщ, вінегрет, вареники, пиріжки, і ще безліч страв.
Нині її готують і на консервних заводах. Секретних інгредієнтів тут, зізнаються, не додають. Лишень - класичні складники - сіль, морква і капуста проходить ферментацію у власному соку. Єдине, що тримають у таємниці, скільки часу капуста ферментується, тобто піддається бродінню. Щойно цей процес завершиться, і кислотність дійде норми, капусту запаковують і відправляють до торговельних мереж.
Хоч без допомоги працівників і не обійтися, але більшість процесів автоматизовані. Тож за день з конвеєра сходять тонни готової кислої капусти.
Додамо, що тоннами їсти квашену капусту дієтологи не радять, але тричі на день, кажуть, можна і навіть потрібно.
Квашена капуста - це, перш за все, джерело вітаміну С, який в осінньо-зимовий період володіє противірусною дією, зміцнює імунітет. Ще одна особливість - це те, що квашена капуста - це джерело клітковини та потужний пребіотик.
Однак людям з артеріальною гіпертензією, захворюваннями нирок чи печінки із вживанням квашеної капусти треба бути обережними. Для решти - квашена капуста - ідеальна альтернатива тепличним овочам в осінньо-зимовий період.
Читайте також:
Без м'яса та сметани: рецепт пісного борщу з квашеною капустою.
Чого ви не знали про користь квашеної капусти.
Джерело: ТСН