Згідно з легендою, десерт випадково винайшли 1500 року поблизу міста Реджо-Емілія. Капітан Джованні Бальйоні розташував свій табір біля стін міста. Провізії було мало, і солдати подалися в сусіднє село пошукати чогось їстівного. Але в селі з їжею було теж туго. Не знаючи, чим годувати своїх солдатів, капітан зібрав у місцевих жителів яйця, цукор і вино. І, не маючи кулінарних навичок, він просто змішав усі компоненти і трохи проварив як суп. Так і народився соус з іменною назвою Zvan Bajòun, який пізніше перетворився на Zabajone або Сабайон.
Сабайон
Інгредієнти
4 яєчних жовтки
3 столові ложки цукру
1,5 чайні ложки кориці
150 мл солодкого вина
Покроковий рецепт
Крок 1: з'єднуємо в мисці яєчні жовтки, цукор, корицю і збиваємо доти, поки маса не побіліє і збільшиться в об'ємі.
Крок 2: вливаємо вино і ще трохи збиваємо міксером.
Крок 3: ставимо миску на водяну баню, і тримаємо 7 хвилин, водночас збиваючи вінчиком.
Крок 4: коли маса загусне, знімаємо з вогню і розподіляємо по красивих формах. Даємо десерту охолонути до кімнатної температури і прибираємо в холодильник на 4 години.
Крок 5: подаємо сабайон з улюбленими ягодами і печивом