Люди зі штучними серцями: які механізми допомагають пацієнтам жити далі

Люди зі штучними серцями: які механізми допомагають пацієнтам жити далі (GlavPost)

В Італії вперше у світі встановили пацієнту замість серця імплант. Пристрій створила французька компанія. Важить він близько кілограма. Працювати штучне серце здатне кілька місяців, і дарує хворому час аби дочекатися трансплантації донорського органа, - про це йшлося в сюжеті ТСН.19:30 21 липня.


РЕКЛАМА

Перше штучне серце вже б'ється в організмі італійського пацієнта. Він перший у світі - кому провели трансплантацію повністю механічного серця. Особисті дані пацієнта поки що не розголошують. Відомо, що оперували його в Неаполі. А от пристрій створила французька компанія.

Штучне серце складається з двох шлуночкових камер та чотирьох біологічних клапанів. Під час операції біологічний орган повністю замінюють на механізм. Як це працює - пояснює кардіохірург Сергій Сіромаха.

На відміну від справжнього серця - штучне важить втричі більше - 900 грамів. Вся система складається з 3 частин: імплантованого протеза, кабелю, що з’єднує протез із зовнішніми компонентами та консолі, завдяки якій медики контролюють роботу протезу.


РЕКЛАМА

Мембрани зі специфічного матеріалу для того, щоб не було тромбів, для того, щоб кров проходила абсолютно спокійно. Цей механізм досить ефективний для пацієнтів, у яких не працює серце взагалі.

Щоправда, працювати пристрій може лише кілька місяців, поки хворий очікує трансплантації донорського органу. Досі ці механізм використовували виключно в межах клінічних досліджень. Дозвіл від європейського регулятора на продаж штучного серця компанія отримала торік у грудні. Операція у Неаполі коштувала 150 тисяч євро – сплатив за неї місцевий департамент охорони здоров’я.

В Україні наразі застосовують лише помпи, що підтримують життя. Вперше такий пристрій вживили 5 років тому. Відтоді провели лише 12 подібних операцій. Хворе серце не видаляють, до нього кріплять штучний механізм, який допомагає перекачувати кров.

Такий механізм - це можливість виграти час і дочекатись донорського серця.

Порятунком для сімдесятирічного Володимира Мусієнка було вживлення міні-штучного серця. Всередині два акумулятори, які з'єднані зі штучним серцем через кабель. Роботу оновленого органу тепер він контролює сам. Операція для Володимира обійшлася безплатно. Бюджет міста виділив 4 млн гривень. Завідувач відділення кардіохірургії Олександрівської лікарні, який вживлював серце, каже, що чоловіку встановили останню модель і з такою пацієнти вже прожили 10 років, запевняє, що такі девайси можуть стати альтернативою пересадці серця.

Тим часом французька ж компанія планує виготовляти по 10 штучних сердець щомісяця, в залежності від попиту. І не виключають, що це може стати новим проривом трансплантації - не лише серця, а й інших органів.

Як повідомлялося, австрійські вчені успішно виростили маленьке штучне серце. Це перший подібний мініатюрний орган з однією камерою, що самоорганізується. Фахівці впливали на людські стовбурові клітини, використовуючи шість сигнальних шляхів, які відповідають за розвиток серця у людського ембріона, внаслідок чого модель сформувалася самостійно.

РЕКЛАМА