Як правильно приймати вітамін D восени: пояснення

Майже 90% українців схильні до ризику дефіциту вітаміну D. Цей вітамін все більше привертає до себе велику увагу завдяки своїй ролі в імунному здоров’ї, зокрема, щодо COVID-19. Крім того, він необхідний для здоров’я кісток і протікання багатьох важливих процесів у всьому організмі.Як правильно приймаємо вітамін D восени - розповідаємо далі.Що таке вітамін D і як його синтезує організмВітамін D - вітаміноподібна речовина, а точніше, стероїдний прогормон. Вітамін D існує у двох видах: як ергокальциферол (вітамін D2), що надходить в організм тільки з їжею, та холекальциферол (вітамін D3), який виробляється у шкірі після впливу ультрафіолету.Основна та найбільш масштабна функція вітаміну D – стимуляція, а також засвоєння кальцію та фосфору, що мають величезний вплив на правильне формування кісток у дітей та немовлят. Стимулюючи вироблення певних білків у кишечнику, вітамін D3 значно полегшує зв'язування, а потім транспортування кальцію до крові.Крім того, холекальциферол впливає на підвищену активність остеокластів у кістках. Кінцевим результатом є підвищення рівня кальцію у крові, а також стимуляція правильного формування та мінералізації кісток.Чим загрожує дефіцит вітаміну DДефіцит вітаміну D є глобальною проблемою, і в Україні від нього страждають близько 90% людей різного віку.Гострий дефіцит вітаміну може супроводжуватися низкою таких наслідків, як: рахіт у дітей; остеопенія та остеопороз; підвищений ризик переломів кісток; вторинний гіперпаратиреоз; нервово-м'язові розлади; випадання волосся та ламкість нігтів.Як приймати вітамін DБагато фахівців радять вже від початку жовтня розпочинати приймання вітаміну D – монодобавки або у складі комплексних вітамінів. Відповідно до ВООЗ, холекальциферол та ергокальциферол рекомендується вживати у такій добовій дозі: новонароджені 0-6 місяців: 400 МО незалежно від способу годування; діти 6-12 місяців: 400-600 МО залежно від добової дози вітаміну D, яка приймається під час їжі; діти (1-10 років): 600-1000 МО; підлітки (11-18 років): 800-2000 МО; дорослі (19-65 років): 800-2000 МО; люди похилого віку (> 65-75 років) і люди з темною шкірою: 800-2000 М; люди похилого віку (> 75 років): 2000-4000 МО, як правило, протягом року через зниження абсорбції зі шлунково-кишкового тракту та зміни метаболізму вітаміну D; вагітні та жінки, що годують: 2000 МО, але перед прийманням перевірити рівень вітаміну в крові.Джереловітаміну D взимку та восениДруге, найоптимальніше джерело вітаміну D, крім ультрафіолету – це правильне харчування. Було виявлено, що найбільше цього вітаміну міститься в таких продуктах: риба (свіжий вугор, дикий лосось, горбуша, сардина); яєчний жовток; молоко козяче; печінку тріски.Вітамін D в основному присутній у продуктах тваринного походження, на жаль, ми не знайдемо його у фруктах чи овочах.